Nyomtatás (új ablakban)
Rév-Komárom

A fotóalbumhoz klikk a képre!

Az elmúlt években Rév-Komárom talán legnépszerűbb látványossága az Európa-udvar lett: az Európa nemzeteinek jellemző építészeti stílusát bemutató új városközpont legalább annyi túristát vonz, mint a Szent-András templom, a Tisztipavilon, a víztorony vagy a Klapka tér a városházával. Legújabb az Anglia parkban 2005. október 6-án felavatott komáromi hősök domborműve.

A városháza toronyablakába kiálló huszár minden nap délelőtt 10 órakor és délután 4 órakor a Klapka indulót elfújva lelkesíti (csatára) az éppen arra járó magyart.


Klapka induló - Föl, föl vitézek...

Föl, föl vitézek a csatára,
A szent szabadság oltalmára!
Édes hazánkért hősi vérünk
Ontjuk hullajtjuk nagybátran, míg élünk.

Föl, föl látjátok lobogómat,
Indulj utánam robogó had!
Zeng, dörög az ágyú, s csattog a kard,
Ez lelkesíti csatára a magyart!

Híres Komárom be van véve,
Klapka György a fővezére,
Büszkén kiáll a csatatérre,
Hajrá, huszárok, utánam előre!Az Európa-udvar ötletét 1998-ban Litomericzky Nándor, Takács Péter és Varga Péter komáromi építészek közösen találták ki az uniós csatlakozásra gondolva.

Az építés 500 millió korona - hárommilliárd forint - körüli költségét három forrásból finanszírozták. A beruházó, az önkormányzat, valamint a leendő ház- és üzlettulajdonosok tőkéjéből fedezték az építkezést. Ekkora summa kigazdálkodása nagyon szép teljesítmény egy 36 ezres lélekszámú várostól. A magyar jelképek használata ellen nem volt igazán nagy felzúdulás. Ahogy Litomericzky fogalmaz: tálalás kérdése minden. "Megjelent néhány kellemetlen hangvételű írás, s egyesek azt sérelmezték, miért nem Liptószentmiklóson épült fel az Európa-udvar. Válaszunk az volt, mi lelkesen támogatjuk, hogy máshol is épüljenek hasonló alkotások."

"Az Európa-udvar 6500 négyzetméteren épült meg, ebből az épületek 3500 négyzetméteren helyezkednek el, az összes szinten a teljes beépített terület nagysága 25 ezer négyzetméter" - sorolja Litomericzky Nándor. Ötven lakás, ötven iroda és száz üzlet van az épületegyüttesben. A tér alatti szinten egy pláza jellegű bevásárlóközpont ételudvarral, kisebb butikokkal, valamint egy 85 személygépkocsit befogadó mélygarázs.

(Európa-udvar szöveg: a Magyar Hírlapban megjelent riport alapján)

Kapcsolódó honlapok:

 Európa-udvar
 Felvidéki barangolások
 Rév-Komárom


http://www.wwf.hu

Tavasz...

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!