Nyomtatás (új ablakban)
Esztergom Mária-Valéria Híd Párkány
Mária Valéria Híd

Hosszú évek óta várt ünnep volt 2001. október 11-e: ezen a napon adta át a szlovák és a magyar miniszterelnök az Esztergomot és Párkányt összekötő, eredeti formájában újjáépített Mária Valéria Hidat.

Az első hajóhidak után 1895. szeptember 28-án avatták fel az állandó hidat, melynek neve kapcsán több változat is felmerült, a tervezetek között például a Szent István híd elnevezés is felbukkant. Végül Dániel Ernő kereskedelmi miniszter elképzelése győzött, aki Ferenc József császár elé terjesztette, hogy az uralkodó gyermekéről, Mária Valéria királyi hercegnőről nevezzék el a hidat. A miniszter 1895 júliusában közölte: "Értesítem a közönséget, hogy ő cs. és apostoli királyi Felsége Ischlben 1895. évi június 13-án kelt legfelsőbb elhatározással előterjesztésemre a legkegyelmesebben megengedni méltóztatott, hogy az Esztergom és Párkány között a Duna folyón épülő állami közúti híd Mária Valéria hídnak neveztessék el."

Fotóalbum

"Az új híd szerencsésen átvészelte az első világháborút. Igaz, az akkori repülőgépekkel aligha tudták volna szétbombázni. A Tanácsköztársaság zavaros időszakában azonban felrobbantották. Helyi források szerint párkányi fiatalok 1919 nyarának elején - az emlékezetes Vyx-jegyzék ellenére - városukat magyar kézen akarták megtartani. A túlerőben levő csehszlovák csapatok megtámadták őket, és sokukat lemészárolták. Erre vörös katonák monitorokat vonultattak fel a Dunán, lőni kezdték a csehszlovák csapatokat, és nagy erőket kezdtek összevonni Esztergom térségében. Válaszul a csehszlovákok 1919. július 22-én este - úgymond: Párkány védelmében - robbantással a Dunába taszították a híd szélső mezőjének Esztergom felé néző végét." - Élet és tudomány - LIV. évfolyam 10. szám.

A fotóalbumhoz klikk a képre!


Fotóalbum

Fotóalbum

Fotóalbum

8 évvel később újra megindulhatott a forgalom a két part között, de nem tarthatott sokáig: a II. világháborúban a német légierő sikertelen bombázásai után a visszavonuló csapatok 1944. december 26-án a Dunába robbantották a híd három középső tartószerkezetrészét.

A vízből kiemelkedő csonkok 57 éven át emlékeztették a helybélieket és a látogatókat a háború borzalmaira. Az újjáépítés 2000. tavaszán kezdődhetett meg, az eredeti pillérek felhasználásával 11 hónap alatt készült el az öt, sorban 81,5 , 102, 119, 102 és 81,5 méter hosszú elemből álló szerkezet. Az őszi avató ünnepségre több ezer érdeklődő jelenlétében került sor, aki ott lehetett, sosem fogja elfeledni azt a csodálatos ünnepet, ami aznap volt a két városban és a Duna felett.

A Híd azóta nem csak a régió egyik turisztikai látványossága lett, hanem egy jelkép is: az anyaország karnyújtása az elszakított területeken élő magyarok felé.http://www.wwf.hu

Tavasz...

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!