Nyomtatás (új ablakban)
Monostori Erőd - Komárom Monostori Erőd

Komárom

2005. október 22.
A komáromi erődrendszer egyik legifjabb tagja a Monostori Erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. A szabadságharc leverése után az osztrákok 1850-ben kezdték építeni, Bécs védelmének erősítésére. 21 év alatt készült el, csak utána épült meg a rendszert kiteljesítő Igmándi Erőd, 1877-ben.

A Monostori Erődben csata még nem volt, sokáig a magyar honvédség használta, majd a szovjet megszállástól kezdve az orosz katonák lehasználták. A múzeummá alakított erődnek ma kulturális és idegenforgalmi jelentőssége van. Itt tartották 2004. július 17-én Siposhegyi Péter "Halottak Napjától Virágvasárnapig" című darabjának csonkaországi premierjét, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásában. Az erőd felújítása folyamatosan zajlik.

Az erődben helyet kapott egy kenyérmúzeum is, értelemszerűen a kenyérsütés történetét, munkaeszközeit mutatja be, sőt még hatalmas méretű kenyerek is vannak, de ezeket évente lecserélik.

Csoportoknak ingyenes vezetés van, amit - mint utólag kiderült - érdemes meghallgatni, mi csak ketten voltunk, így egy idegen csapathoz társultunk. Zseblámpát ajánlott vinni, a Galéria folyosóban a kinti fényhez képest igen sötét van. Gyermekes családoknak jelentős kedvezményt adnak a belépő árából. Az Erőd után természetesen átsétáltunk Rév-Komáromba is, az ott készült képek itt nézhetők meg.

A Monostori Erőd honlapja


http://www.wwf.hu

Tavasz...

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!