Nyomtatás (új ablakban)
Szigetközi hétvége

2003. július 4-6.

Régi vágyam volt a Szigetköz felfedezése, amit egy hétvége alatt látni lehet belőle, azt talán sikerült is. A felső-szigetközi Dunaszigeten van a "Tambi"-bázis, innen indultunk a két körtúrára.

A fotóalbumhoz klikk a képre!


Szigetköz

A Szigetköz vízellátását a Duna elterelése után néhány évvel épített gátrendszer biztosítja. Legjelentősebb része az Öreg-Duna mentén húzódó gát, ami csak a megfelelő helyeken engedi vissza a vizet a kis ágakból. A Szigetköz belsejében kisebb gátak, duzzasztások és zúgók lassítják a lefolyást. Ezek a műtárgyak nem szépek, de amíg Magyarország nem kapja meg a Duna eredeti vízmennyiségének felét, addig hasznosak maradnak, sőt talán még utána is szükség lesz rájuk. A zúgók közelében a víz viselkedése pillanatok alatt megváltozik, a majdnem álló síkvízből hirtelen gyorsan folyó, kanyargós vadvíz lehet, ami fokozott figyelmet igényel.

borulás után...

A túravezető és családja mellett tizen vágtunk neki a szombati portyázásnak, az időjárás legalább annyira változatos volt, mint a táj. A sok átemelés csak bemelegítés volt a fő kitartás-próbára, a déli felhőszakadás sokak kedvét elmosta a vasárnapi vízreszállástól. Erre csak rátett még egy lapáttal az egyik zúgónál történt kisebb baleset: az egyik hajó felborult, amire a legénység egyáltalán nem volt felkészülve, tanácstalanul várták, hogy történjen valami, közben a hajójuk majdnem elsüllyedt, a felszerelést még a halak is megcsodálhatták. Néhány jó tanáccsal sikerült irányíthatóvá tennem a helyzetet, majd némi ügyeskedéssel az elúszó hajót is sikerült partra tolni. Szerencsére nem történt komoly sérülés és a vízbe esett tárgyak is előkerültek, a borulás tapasztalataival mindenki gazdagabb lett. A legnagyobb tanulsága az esetnek, hogy az alapvető, elsőre komolytalannak tűnő szabályokat is be kell tartani!!! Az esti bográcsos főzés helyszínéről nem volt könnyű meggyőzni a többieket, de aztán belátták, hogy nem lenne szerencsés, ha szétégnének a sátrak... A paprikás krumpli csak sokkal sötétedés utánra készült el, de nagyon jól sikerült, mindenkinek ízlett.

Vasárnap mindössze hárman szálltunk vízre, a túravezető sztrókolt, Zsuzsi ült középen, én meg kormányoztam. Megint volt napsütés, eső, szél, gyönyörű táj: gyorsan, de kitűnően telt el a hétvége...

Tambi vizitúrák


http://www.wwf.hu

Tavasz...

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!