Nyomtatás (új ablakban)
III. Ipoly(-Duna) túra (Kalonda-Tótgyarmat)

2003. július 14-19.

A tavalyi Ipoly-túra sikerén felbuzdulva idén a folyó felső szakaszára is készültünk, Kalondától indulva, Szobon át Dunabogdányig. A folyó az alacsony vízállás ellenére is éppen hajózható volt. A csapat létszáma mindössze 6 főt tett ki, ami elsőre kimondva kevés, de a túra terepviszonyait tekintve ideálisnak mondható.

A fotóalbumhoz klikk a képre!

Az Ipolyunió kiadványából és egyéb leírásokból felkészülve már sok akadályra és átemelésre számítottunk, aztán az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta a valóság. Az első napi bemelegítő távot könnyedén teljesítettük, de a következő napokon a bedőlt fák és torlaszok átemelése vagy áttörése több órát igényelt, lehetetlenné vált a tervezett táborhelyek elérése. Tótgyarmatig az eltelt négy nap alatt másfél napnyi lemaradást szedtünk össze, úgy, hogy az előttünk álló "középső" szakasz a leírások szerint is nagyon nehéz lett volna. Az egésznapos szakadó eső, a sok akadály és a következő napok bizonytalansága (az akadályok, a hajók állapota és az időjárás) miatt Tótgyarmaton úgy döntöttünk, hogy feladjuk a túrát, így a "-Duna" rész teljesen kimaradt. Utólag átgondolva kár volt, de sajnos ezen már nem tudunk változtatni. Az éjszakát a balassagyarmati vasútállomás várójában töltöttük, az első hajnali vonattal érkeztünk vissza Budapestre.

Összességében jól éreztük magunkat, küzdöttünk az elemekkel, a két Zsuzsi a darazsakkal is, teljesítménynek nevezhető a megtett 50 folyamkilométer is. Azt nem mondom, hogy benevezünk a jövő évi Camel Trophy-ra, de mindannyian sok hasznos tapasztalatot és felejthetetlen élményt szereztünk a négy nap alatt. Az átemelésekben egészen profik lettünk, a medertisztítást is gyakoroltuk, fürödtünk, vizet hordtunk, vizi villanypásztorokat kerülgettünk, sörözgettünk és néha azért lapátoltunk is, ha volt előttünk elég nagy vízfelület. Az biztos, hogy kezdő csapatnak nem ajánlom ezt a szakaszt, viszont haladóknak már igazi, élvezhető kihívást jelenthet.

Az eredeti túra-kiírás:
3. határtalan Ipoly-Duna vizitúra
2003. július 14-22.

1. nap: Budapest - Kalonda
2. nap: Kalonda - Rárósmulyad, 18 fkm
3. nap: Rárósmulyad - Ipolyvarbó, 28 fkm
4. nap: Ipolyvarbó - Ipolybalog, 30 fkm
5. nap: Ipolybalog - Ipolyság, 21 fkm
6. nap: Ipolyság: pihenőnap (esőnap), városnézés
7. nap: Ipolyság - Ipolyszakállos, 25 fkm
8. nap: Ipolyszakállos - Letkés, 27 fkm
9. nap: Letkés - Szob - Dunabogdány, 8+20 fkm

A túra megvalósításához nyújtott segítségért köszönet illeti Kelemen Zoltánt (Ipoly Unió) és Morauszki Pált (határőr alezredes, Balassagyarmati Határőr Igazgatóság)!

Hajókölcsönzés és szállítás: Karbán Károly (Dunabogdány)


http://www.wwf.hu

Tavasz...

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!